VR eszközök és szoftverek rendszerezése

Mit vegyek magamnak?” 

Az e heti VR blog témája: VR eszközök és szoftverek rendszerezése, azaz „Mit vegyek magamnak?
Hatalmas a kínálat, rengeteg a webshop, infó viszont alig van. Segítünk nektek eligazodni a VR világában. Áttekintjük az eszközöket, áttekintjük a működéshez szükséges feltételeket és megsaccoljuk nektek, hogy melyik megoldás kábé mennyibe fog fájni. Ha VR eszköz vásárlás előtt álltok, vagy csak játszotok a gondolattal és a témában infót kerestek, segíteni fognak az itt leírtak.

Mit tegyünk, ha VR-t akarunk venni?

Mindenképp próbáljátok ki magát a VR-t, mielőtt bármit megvesztek. Menjetek le egy terembe és játsszatok, dumáljatok az ott dolgozókkal, vagy béreljetek szemüveget néhány napra és a kérdéseitek 80 százalékára választ is kaptok.
Ez nagyon fontos.

Milyen VR szemüveget vegyünk?

Harapós téma, kb olyan mint a „Milyen autót vegyünk?” Azért mond mindenki mást, mert mindegyik szemüveg jó. Igen, mindegyik jó. Csak épp nem ugyanarra és nem ugyanannak. Így erre a kérdésre nem az lesz a válasz, hogy a Skoda jó, a Ford meg szar, ennél egy jobb megoldást kínálunk: Mérjétek fel az igényeiteket és a lehetőségeiteket. Az alábbiakat kell mérlegelnetek:

Mennyit költsünk egy VR szemüvegre?

A lehető legtöbbet. A drágább általában jobb is, itt nagy meglepetés nem érhet. A csúcsmegoldás a Valve Index, amihez PC kell, de észbontóan prémium kategóriás eszköz. Mindennel együtt azért kb 1000 Euróba belekerül és kell, hogy legyen egy minimum 2000 Eurós PC-tek, különben semmi értelme. A prémium tehát kb 3000 Eurós beruházás.
A leg értelmesebb választás az Oculus Quest 2. Eszméletlenül tiszta a képe, egy nemrég érkezett frissítésnek köszönhetően 120 Hz a képfrissítése és eldönthetitek, hogy akartok-e PC-t hozzá. Ha igen, akkor a PC VR játékokat minden további nélkül játszhatjátok rajta, akár vezeték nélküli kapcsolattal is. Ha nincs erős PC otthon, akkor is játszhattok a szemüveggel, mivel le lehet rá tölteni a játékokat. A PC VR játékoknak persze sokkal jobb a grafikája, de a Quest játékok is alapvetően rendben vannak. Az eszköz hozzávetőleg 130 000 Forintba kerül, azaz a Valve Index árából közel nyolcat vehettek. És az Index NEM SOKKAL JOBB.

A leg logikátlanabb megoldás a HTC Vive Pro. Nem olcsóbb, mint az Index, de mindenben elmarad mögötte. PC kell hozzá.
Nem olcsó, de jó: HP Reverb G2. PC kell hozzá, viszont fantasztikus a felbontása és az Indexnél olcsóbb.
Érdekes és logikus választás a Samsung Odyssey, ha van otthon erős PC és szeretnétek egy jó felbontású szemüveget 700 Euró körüli áron.

Mit NE vegyünk?

Oculus Rift. Bár az első komoly VR szemüvg volt és kb mindennek az úttörője, nemes egyszerűséggel eljárt felette az idő. Ma már alacsonynak számít a felbontása, alacsony a képfrissítése és PC kell hozzá.
Vive Cosmos. Túlárazott, átgondolatlan termék és nem hozza a minőséget az árért.
Oculus Go. Aranyos kis kütyü, de ma már nem állja meg a helyét. Legnagyobb hátránya a VR beli szabad mozgás teljes hiánya. Nem sokkal több, mint egy Samsung Gear VR
Samsung Gear VR. Ez gyakorlatilag egy doboz két szemlencsével, amibe belerakod a telót. Még azt a pár ezer forintot sem éri meg, ugyanis félrevezet, ha ez alapján alkotsz képet a VR-ról.
Oculus Quest 1. Csak azért ne vegyétek meg, mert már kijött a Quest 2.
Oculus Rift S. Jó Szemüveg, közepes ár, ehhez is kell PC. Viszont semmivel nem jobb, mint az Oculus Quest 2, ami ráadásul sokkal olcsóbb.

A legnagyobb kuriózum a Pimax szemüveg, de ezt csak akkor válasszátok, ha profi VR-osok vagytok és már rendelkeztek némi VR hardware-rel. Nem bölcs választás első szemüveg gyanánt, de minen profi VR-os vágyik rá. Hogy miért? mert ez a szemüveg kínálja a legnagyobb látószöget. KB minden más szemüveg dupláját. Ja és van belőle 8k felbontású is.

Hol vegyük meg a szemüveget?

Mindenképp és kizárólag webshopban. Ez a legolcsóbb. Külföldről berendelve jó 40 százalékot spóroltok.

Reméljük, a fent leírtak segítenek a választásban, ha kérdésetek van, írjatok és igyekszünk mindent megválaszolni.

Üdv!
Az AllinVR csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Home